Maatilamatkailureitti

Haluatko lomailla idyllisissä maalaismaisemissa ja kokea kotimaamme upean luonnon? Olemme suunnitelleet Sinulle valmiiksi reitin, joka kiertää Suomen lännestä itään, tutustuttaa mieleenpainuviin Maatilamatkailukohteisiin joissa voit aistia aitoa maalaistunnelmaa, herkutella lähiruoalla ja harrastaa eri aktiviteetteja.
Reitin varrelle olemme myös koonneet parhaat vinkit herkutteluun sekä yöpymiseen.

Matkaan voit lähteä valitsemallasi matkailuautolla. Teemme puolestasi tarvittavat varaukset ennen matkaa.

Tähän reissuun suosittelemme varaamaan 10 päivää.


Tampere - Valkeakoski, n. 40km

Matka alkaa Tampereelta valitsemallasi matkailuautolla. Tampereella voi hurvitella Särkänniemen huvipuistossa ja ihastella Tampereen seutua vaikka lounaan ohella pohjoismaiden toiseksi korkeimmasta näkötornista Näsinneulasta. Tampereella tekemistä ja nähtävää riittää, mielenkiintoinen käyntikohde on esimerkiksi maailman ensimmäinen vakoilumuseo, lisätietoja tästä.

Tampereelta suunnataan kohti Valkeakoskea. Matkan varrella on Lempäälän Ideapark, jossa ostos - ja ruokailumahdollisuus. Ideaparkissa on lapsille pieni sisähuvipuisto. 

Ilolan Ruustholli

Majoittuminen Ilolan Maatilamatkailussa, 2 yötä

Saapuminen Ilolan Maatilamatkailuun, matkan ensimmäiseen etappiin. Määränpäässä yövyt matkailuautolla pihapiirissä, talviaikaan mökkimajoitus saatavilla. Ilolassa tarjotaan lähituottajien ja oman maatilan raaka-aineista valmistettua puhdasta suomalaista ruokaa. Toimiva maatila tarjoaa myös mahdollisuuden tutustua maatilan eläimiin ja maatilan toimintaan. Saunan lisäksi tarjolla on mahdollisuus kylpytynnyrin käyttöön.

Ilolan lähellä sijaitsee SpaAino, joka tarjoaa hemmotteluhoitoja matkailijoille. Ilolan yhteistyökumppani Ruljanssi tarjoaa aktiviteettipalveluita kuten opastettuja melontaretkiä sekä kalliokiipeilyä.

Hämeenlinna


Valkeakoski - Iitti, n. 170 km

Matkalla Iittiin suosittelemme käyntikohteena Hämeen linnaa, joka kuuluu Suomen keskiaikaisiin valtakunnanlinnoihin. Se perustettiin oletettavasti Birger Jaarlin Hämeeseen tekemän ristiretken jälkeen 1200-luvun lopulla. Ruokailla voi jossain Hämeenlinnan lukuisista ravintoiloista esim. Kellariravintola Häijä tai ravintola Piparkakkutalossa, suussa sulavia leivonnaisia tarjoaa Laurell Konditoria.
Lahden kaupunki sijaitsee matkan varrella Iittiin. Kesämatkailijan kannattaa tutustua Lahden matkustajasatamaan joka on kuin vilvoittava ulkoilmaolohuone veden äärellä. Lähistöllä on vehreä Lanu-puisto sekä Pikku-Vesijärven puisto joka on suosittu piknik puisto. Lahdessa sijaitsee mm. Hiihtomuseo.

Majoittuminen Lomakiven matkailutilalla, 1 yö


Lomakiven sydän on maalaisravintola, jossa A la Carte aterioita ja pitoja tehdään sesonkien mukaan yhdistellen sopivasti perinnettä ja nykyaikaa. Osansa saa Italian salaattikin, jossa on mukana perinteen mukaan pehmeäksi haudutettua kyytön kieltä. Vuodenaikojen makuina ovat niin omenat, sienet kuin marjatkin. Pöydässä voi olla tarjolla kylällä villinä juossutta Radansuun hirveä. Kesällä salaatissa saattaa olla villiyrttejä kuten siankärsämöä, voikukkaa, vuohenputkea ja poimulehteä. Maalaispöydässä leipä ja perunakin saavat oman tarinansa. Niitä tarinoita kuullaan ennen aterialle ryhtymistä ja jos seinät voisivat kuiskata omansa, tarinat eivät ehkä heti loppuisi.


Tertin Kartano

Iitti - Puumala, n. 210 km

Matkalla kannattaa pysähtyä tutustumaan Mikkelin matkailutarjontaan. Suosittelemme vierailemaan mm. Tertin Kartanossa, jonka salaisuuksien puutarha kutsuu luokseen jokaisen viherpeukalon ja esteetikon. Mikkelissä on tarjolla runsaasti myös kulttuurikohteita sekä kesäisin opastettuja kävelykierroksia ja maisemaristeilyjä Saimaan saaristossa. Lapsille Mikkelissä huvia tarjoaa Visulahti.

Puumala


Puumala on yksi Suomen kauneimmista kylistä ja siellä kannattaakin ehdottomasti vierailla matkan aikana! Tekemistä riittää useammaksikin päiväksi, joten suosittelemme kahden yön mittaista pysähtymistä täällä. Majoitusta Puumalassa tarjoaa leirintäalueet Koskenselän Lomakylä ja Vapaa-ajankeskus Mannilanniemi, 2 yötä


Temolan viinitila

Puumalasta pääsee tunnelmallisesti lossilla Niinisaareen, jonka kohteisiin voi tutustua kävellen sillä välimatkat saarella ovat lyhyet. Käyntikohteita Niinisaaressa ovat taidegalleria Honey Moon, Temolan viinitila, Liehtalanniemen museotila ja luonnonsuojelualue sekä Hanhiniityn sepänpaja. Lisäksi Niinisaaresta pääsee kesäisin risteilemään Saimaalle sekä keväästä syksyyn on mahdollista lähteä päiväksi kalaan ammattitaitoisen oppaan johdolla. Talviaikaan suosittelemme majoitusta Okkolan Lomamökeillä.
  • Suosittelemme matkalaisia joko ottamaan omat tai vuokraamaan matkailuauton yhteydessä matkalle mukaan polkupyörät, joilla pääsee helposti nauttimaan lähietäisyyden kohteista!

Puumala - Möhkö, n. 280 km

Puumalasta matka jatkuu Ilomantsissa sijaitsevaan Suomen itäisimpään kylään Möhköön.

Olavin linna

Matkan varrella voit poiketa Savonlinnassa, jonka ykköskohde on ehdottomasti 1400-luvulla rakennettu Olavin linna. Kaupungissa voi myös pysähtyä maistelemaan paikallisia herkkuja. Lörtsykahvit kannattaa nauttia Savonlinnan torilla tai muikkuja kannattaa maistella Hotelli Seurahuoneen Muikkubaarissa.

Matkan varrelle osuu myös Joensuun kaupunki, jossa tutustumisen arvoisin kohteita ovat esimerkiksi kulttuuri- ja matkailukeskus Carelicum, entisaikojen tunnelmaa henkivä Taitokortteli sekä kasvitieteellinen perhospuutarha Botania.

Majoittuminen Petkeljärven Kansallispuiston caravan alueella, 1 yö

Petkeljärven Kansallispuiston caravan alue tarjoaa sinulle mahdollisuuden yöpyä luonnon rauhassa. Tämä paikka sopii aktiivisille luonnossa liikkujille - alueen lukuisat järvet tarjoavat mitä parhaimmat mahdollisuudet kalastukseen ja melontaan, kansallispuisto taas vetää puoleensa retkeilijöitä. Aikamatkalle pääset Möhkön ruukissa - tutustut rautaruukin toimintaan, sotatapahtumiin ja aistit entisaikojen tunnelmaa. 


Möhkö - Vuonislahti, n. 110 km

Paateri

Majoitus SF-Caravanalue Rekiniemi, 1 yö

Talviaikaan majoitusta on tarjolla Herrannimen Kestikievarissa. Vuonislahdella aktiviteettipalveluista vastaa Osuuskunta Vuonis. Kylässä tutustut suomalaiseen maalaiselämään liikkuen Pielisen luonnossa, metsissä ja kylien tapahtumissa. Karjalainen ruokakulttuuri ja paikalliset käsityöt ovat ehdottomasti mielennpainuvia elämyksiä. Käyntikohteista ehdoton ykkönen on  Eeva Ryynäsen taiteilijakoti. 

Koli

Kolin kansallispuisto sijaitsee lähellä Vuonislahtea, käytännössä Pielisen järven toisella puolen. Kesällä matkan voi taittaa vaikkapa venekyydillä. Kolin kansallispuisto on jylhien vaarojen tyyssija ja yksi Suomen tunnetuimista kansallismaisemista. Kolilla seikkailet Pielisen erämaaluonnossa, valkoisilla kvartsiittikallioilla ja kaskitulien muovaamissa perinnemaisemissa. Laaja polku- ja latuverkosto sekä monipuoliset palvelut tekevät Kolista ihanteellisen kohteen niin päiväretkeilijälle kuin vaeltajalle. 
Vuonislahti - Syvänniemi, n. 250 km

Syvänniemelle ajaessa matkan varrella sijaitsee lisänimeä aarrekaupunki kantava Outokummun kaupunki. Aarrekaupungin Vanhan Kaivoksen alueelle levittäytyy koko perheen ympärivuotinen seikkailumaailma. Teemapuiston toiminnan ytimenä on paikannukseen, aarteenetsintään ja ongelmanratkaisuun pohjautuva tarinallinen peli. Yhdessä perheen ja ystävien kanssa koetut seikkailut ja elämykset jättävät kävijään mieleenpainuvan muistijäljen. Vanha Kaivos on mielenkiintoinen käyntikohde niin aikuisille kuin lapsillekin.

Kuopiossa kannattaa pysähtyä ja käydä ihastelemassa henkeäsalpaavaa suomalaista kansallismaisemaa. Puijon torni on 75-metriä korkea ja se sijaitsee 230 metriä korkean vaaran huipulla.

Majoitus Eevantalon pihapiirissä, 1 yö

Eevantalossa pääset nauttimaan paikallisesta ruoasta. Ohjelmapalveluita kylällä tarjoaa Seikkailuosuuskunta Syvänniemi, valikoimissa on mm. opastettuja kyläkierroksia ja maastopyöräilyretkiä. Mahdollisuus myös omatoimiseen pyöräilyyn. Synne -lautalla teet tunnelmallisen retken Lokkikallioille paistamaan makkaraa ja nauttimaan nokipannukahveista.


Syvänniemi - Virrat, n. 250 km

Syvänniemeltä matka jatkuu Virroille, satojen järvien maalaiskaupunkiin. Matkalla kannattaa poiketa 9- tien varressa olevaan Tiinan tupaan, jossa on tarjolla takuutuoreet sämpylät ja munkit sekä sitä oikeata kalakukkoa. 

Matkan varrella herkkusuita houkuttaa myös Pandan tehtaanmyymälä, josta löytyy matkaevääksi herkulliset suklaat ja lakritsit.

Jyväskylän ohi ajettaessa vastaan tulee Petäjäveden vanha kirkko. Tämä puurakentamisen taidonnäyte valmistui vuosina 1763-65 ja liitettiin Unescon maailmanperintöluetteloon pohjoismaisen puuarkkitehtuurin muistomerkkinä vuonna 1994. Kyseessä on kauniin ja kestävän puurakentamisen mestarillinen taidonnäyte.

Virrat

Virroilla yövyt SF-Caravan Pirkanmaa Vankkurimännikössä tai Lakarin leirintäalueella, 1 yö

Käyntikohteita Virroilla ovat Killinkosken Wanha tehdas, Virtain Perinnekylä ja Matias - kappeli, luontokohteena Torisevan rotkojärvet. Kesällä mahantäytettä tarjoaa rantaterassi Baarbuuri, jossa voi kesäiltojen ratoksi nauttia myös tilaussaunasta ja rohkeimmat haastetaan kokeilemaan rannan hyppytornia. Mikontalon tuparavintola palvelee ympärivuoden lounasaikaan tarjoten Hämäläisen pitopöydän.

Virroilta on n. 40 km Suomen suurimpaan kyläkauppaan Veljekset Keskiselle sekä sama matka Ähtärin eläinpuistoon.

Virrat - Tampere, n. 100 km